Utvalg Teknisk dykking ledes av Thomas.

Den svært generelle definisjonen av teknisk dykking er å bli utsatt for et “tak” som ikke tillater en dykker å stige opp til overflaten når som helst i dykket. Dette kan skyldes et reelt tak, i form av en hule eller et vrak, eller et virtuelt tak som er opprettet av en dekompresjonsforpliktelse. I dette tilfellet, ved å overskride NDL, må de obligatoriske dekompresjonsstoppene utføres på oppstigning for å unngå tilfelle av dekompresjonssykdom. I de fleste tilfeller krever dette bruk av spesialutstyr, f.eks. Twinsets eller Sidemount, spesielle gassblandinger og selvfølgelig tilleggstrening for å kunne utføre disse stopper nøyaktig på oppstigning for å optimalisere avgassing av nitrogeUn.

Det finnes et bredt utvalg av utstyr som brukes av tekniske dykkere. Den største innvirkning på beslutningen er miljøet en dykker er utsatt for. Mange grottedykkere foretrekker å bruke Sidemount som betyr at uavhengige enkelt tanker er montert på siden av kroppen, og festet med klips på en D-Ring på midjebåndet på selen og på skulderen. Dette gjør det mulig for dykkeren å løsne tanker for å passe gjennom små begrensninger og ha en lavere total profil for å gå til steder som ikke er tilgjengelig for dykkere som valgte backmount. Under flere turer kan ekstra tanker plasseres i en hule eller et vrak for å tillate dykkeren dypere penetreringsdyk og å plukke opp tanker når de forlater hulen eller vraket.

Twinsets derimot er to tanker festet til baksiden av dykkeren og er vanligvis forbundet med hverandre gjennom en manifold. Dette betyr at en dykker kan få tilgang til begge tankene ved hjelp av en enkelt regulator.

Og så er det rebreathers … en rebreather er en maskin som resirkulerer utåndet gass og er den foretrukne metoden for “veldig” dype dykk for å bruke gassen båret mer effektivt. I dette tilfellet går ekshalasjonsgassen gjennom en beholder fylt med et kjemikalie som kalles Sofnolime eller skrubber for å fjerne CO2 fra pusteløkken, og den gjenværende gassen vil bli inhalert igjen av dykkeren. Metabolisert oksygen blir erstattet i løkken for å holde oksygeninnholdet i dykkerkroppen ved ønsket trykk.